2021. április 9., péntek

 






Egyszerű kézműves és mozgásos játékötletek húsvét utánra, hogy a bezártság idején se csak a „kütyük” nyomkodásáról szóljanak az elkövetkezendő napok. :)

A felsorolt játékok valamelyikéből válassz egy játékot, videózd vagy fotózd le, amit éppen csinálsz, s küldd el masengeren vagy az ustgyuszi@gmail.com-ra!

 

1.    Tojáspuzzle

Kartonpapírból vágj tojásformákat, majd valamilyen minta (hullámos, cikk-cakk) mentén vágd őket fel. A feladat, hogy összepárosíts a tojás tetejét az aljával.

Kisebb gyerekek használjanak különböző színű papírokat, vagy előbb díszítsd ki a formákat, így könnyebb lesz a párosítás. Nagyobbaknak legyen az összes tojás egyféle színű kartonból, hogy csak az illesztési minta alapján találjátok meg a párokat.

2.   Tojásgurítás

Hagyományosan a szabadban tartják, de ha nincs kertetek, a nappali is tökéletes helyszín lehet. A hímes tojásokat főzőkanál segítségével kell eljuttatni a célig, de az igazán profik négykézlábra ereszkedhetnek, és az orrukat is használhatják hozzá.

3.    Nyuszis célbadobás

Egy nagyméretű kartonpapírból vágj ki egy nyuszifigurát. A szájához, hasához, kezéhez és lábához vágj nagy lyukat. A cél, hogy a kislabdával vagy babzsákkal beletaláljunk a lyukba.

4.    Páros tojásdobálás

A párok egymással szemben állnak, és szépen kifestett tojást – lehet főtt vagy nyers is – dobálnak egymásnak. Minden dobás után egyet hátra lépnek. Az a páros nyer, akik a legtávolabbról is képesek elkapni a tojást. (Lakásban mindenképp főttel játsszuk!)

5. Memóriajáték

Házilag is könnyen elkészíthető. Vegyél néhány kartonlapot és egy bögrét. A bögre száját rajzold körbe annyiszor, ahány darabosra tervezed a játékot. Páronként ugyanolyan mintát rajzolj rájuk, vágd őket körbe, és kezdődhet a játék. Ha van hozzá géped, le is laminálhatod, és akkor biztos, hogy jövő ilyenkor is játszhattok vele.

6.    Nyuszis színezők

Sokáig el lehet szórakozni valamilyen aprólékos húsvéti színezővel. Színezés közben gyakran kerül sor mély beszélgetésekre, de már az is erősíti a kapcsolatotokat, ha csak szép csendben dolgoztok egymás mellett.

7.    Húsvéti utáni rajzverseny

Rajzoljatok nyuszit – csukott szemmel! A családból valakit kérjetek fel zsűrinek, de nehogy előre elmondjátok neki, hogy melyik művet ki készítette!

8.    Szobor készítése műanyagtojásból

Ha vannak műanyagtojásaitok, gyönyörű figurákat készíthettek belőlük úgy, hogy gyurmával illesztitek össze őket. Készülhet így kígyó, ember vagy akár nyuszi is – a lehetőségeknek csak a képzeletetek szab határt.

9. Akadálypálya

Készítsetek akadálypályát párnákból, székekből, műanyag palackokból. A pályán úgy kell végigmenni, hogy közben minden játékos egy tojást egyensúlyoz egy fakanálon. Az nyer, aki leggyorsabban tudja a pályát végig vinni anélkül, hogy leesne a tojás. Haladók a tojást egy evőkanálban is egyensúlyozhatják, amelyet a szájukban tartanak.

10.    Mi van a tojásban?

Műanyagtojásokat – lehet Kinder tojás doboza is – töltsük meg babbal, rizzsel, lencsével. Keverd össze! A feladat, hogy kitaláld, mi van a dobozban.

11.    Nyusziugrás

Felsorakoztok a startvonalnál. A pálya végén egy tojásokkal teli kosárka van. Odáig kell elugrálni, kivenni onnan egy tojást, majd visszaugrálni. Az győz, aki a megadott idő alatt a legtöbb tojást gyűjti.

Jó időtöltést!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése