2020. május 25., hétfő



Az elkészült feladatokat kérem 2020. június 5-ig (péntek) megküldeni! 1-8. oszt.


PÜNKÖSDI KIRÁLYNÉJÁRÁS


Pünkösdölés
A pünkösdi királynéjárás pünkösdjárás, pünkösd-köszöntés, cucorkázás a lányok termékenységvarázslással összekötött pünkösdi köszöntője a Dunántúlon. Megkülönböztetett szereplője a legkisebb, legszebb lány a pünkösdi királyné vagy más elnevezései szerint: királynéasszony, kiskirályné, cucorka. A szokás négy fő mozzanatból áll:
·         többnyire négy lány házról házra vezet egy kisebbet, a pünkösdi királynét;
·         egy házhoz érve az udvaron vagy az ajtó előtt megállnak, a kiskirályné feje felett kendőt feszítenek ki baldachin módjára, vagy betakarják;
·         éneklés közben mozdulatlanul állnak, körbejárják a királynét, esetleg táncolnak;
·         termékenységvarázsló mondóka kíséretében felemelik a királynét;
Képtalálat a következőre: „pünkösdi királynéjárás”Ezenkívül még a következő mozzanatok járulhatnak a játék menetéhez: virághintés, nevetési tilalom, adománykérés. A dunántúli változatok legfontosabb szövegelemei: "A pünkösdnek jeles napján...", "Ma vagyon, ma vagyon...", "Meghozta az Isten...", "Jácintus, jácintus...","Nem anyától lettem...", "Öreg embereknek..." kezdetűek. Ezekhez járulhatnak még a továbbiak: "Gyere be rózsám...", "Ég a gyertya...","Hopp rózsám, violám...", továbbá Szent Erzsébettel kapcsolatos szövegek, adománykérő formulák.
https://tudasbazis.sulinet.hu/HU/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/punkosdi-nepszokasok-1/punkosdoles

Képtalálat a következőre: „pünkösdi királynéjárás”
Hozzá kapcsolódó kérdések: Milyen elnevezései voltak a pünkösdi királynéjárásnak? A szokás négy fő mozzanatai! A dunántúli változatok legfontosabb szövegelemei!
Írd le és küldd el a szokásos módon,  ustgyuszi@gmail.com –ra, vagy messengeren keresztül.


A továbbiakban nem adok feladatot, arra kérem a növendékeimet, hogy akiknek elmaradása van, az pótolja! Mindenkinek jó munkát! Köszönöm.
Üdvözlettel: Gyuszi bácsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése